دامنه چیست؟ دامین (Domain) به چه صورت کار می‌کند؟

دامنه (Domain) چیست؟

زمانی که یک وب سایت در حال شکل گیری و راه‌اندازی است، اولین چالشی که با آن روبه‌رو می‌شود دامنه خواهد بود. دامنه چیست و چطور باید یک دامنه برای سایت خود ثبت کند؟ در واقع شما زمانی که وارد یک وب سایت می‌شوید اولین چیزی که با آن روبه‌رو خواهید شد دامین است. دامنه (Domain) در حقیقت همان نام برند و کسب و کار یک وب سایت است که با آن بستر جهانی وب شناسایی می‌شود.

به بیان دیگر می‌توان دامنه یک سایت را به آدرس آن سایت نیز تعبیر کرد. یک کسب و کار سنتی را در نظر بگیرید (مثلا یک مغازه یا یک کارخانه یا شرکت). دفتر یا ساختمان این کسب و کار دارای یک آدرس پستی است که هر کسی بخواهد به آن دسترسی داشته باشد باید به این آدرس مراجعه کند. دامین نیز چیزی شبیه به آدرس کسب و کار در فضای وب است.

برخی از افراد مبتدی متاسفانه در برخی مواقع مفهوم دامنه را با هاست اشتباه می‌گیرند. در این مقاله با من همراه باشید تا با معنی دقیق دامنه و تفاوت آن با هاست آشنا شوید.

دامنه چیست؟

دامنه یا Domain همان آدرس یک وب سایت است. همان آدرسی که شما در باکس آدرس بار مرورگر خود آن وارد می‌کنید و جستجو می‌کنید. از آن‌جایی که شبکه جهانی اینترنت از بسیاری از سایت‌ها و شبکه‌های کوچک و بزرگ تشکیل شده است، هر کدام از آن‌ها دارای یک آدرس منحصر به فرد هستند که توسط آن در بستر اینترنت شناسایی می‌شوند. به این آدرس یا URL دامنه گفته می‌شود.

هر کامپیوتر و به طور کلی هر دیواسی که در یک شبکه قرار می‌گیرد دارای یک آدرس IP می‌باشد که توسط آن در شبکه شناسایی می‌شود. بستر اینترنت نیز به عنوان بزرگ‌ترین شبکه در جهان به همین صورت عمل می‌کند و هر دستگاهی که به اینترنت متصل می‌شود دارای یک آدرس IP یکتا در کل اینترنت است. هر آدرس آی‌پی از مجموعه‌ای از اعداد تشکیل شده است. به عنوان مثال عبارت زیر یک آدرس IP است:

192.168.43.7

از آن‌جا که به خاطر سپردن مجموعه‌ای از اعداد بی‌معنی کار دشواری است دامنه‌ها روی کار آمدند. قطعاً به خاطر سپردن یک عبارت معنادار و با مفهوم خیلی ساده‌تر از به یاد سپردن مجموعه‌ای از اعداد نامفهوم است.

اما اشتباه نکنید! IP‌ها از میان نرفتند. بلکه در پشت صحنه در واقع همچنان شما با وارد کردن دامنه سایت، دارید همان آدرس IP را درخواست می‌کنید.

دامین به چه صورت کار می‌کند؟

پس از به وجود آمدن دامنه‌ها، سرورهایی نیز با عنوان سرور نام دامنه (به انگلیسی: Domain Name Server) که به اختصار آن را DNS می‌نامند، به وجود آمدند. کار این سرورها تبدیل نام دامنه به IP سرور سایت مورد نظر است. این سرورها در سرتاسر دنیا وجود دارند. شما زمانی که دامین یک سایت را در مرورگر خود وارد می‌کنید، مرورگر درخواست شما را به DNS ارسال می‌کند. DNS آدرس سایت مورد نظر شما را در دیتاسنتر خود جستجو می‌کند و پس از یافتن آن آدرس IP سرور آن سایت را پیدا می‌کند. سپس درخواست شما را به IP سرور مورد نظر ارسال کرده و نتیجه را به مرورگر شما باز می‌گرداند. به این ترتیب سایت مورد نظر شما در مرورگرتان بازگذاری می‌شود.

سرور نام دامنه
سرور نام دامنه (DNS)

مشخصات یک دامنه چیست؟

هر دامنه از بخش‌ها و قسمت‌های مختلفی تشکیل می‌شود. به دامنه زیر دقت کنید:

demo.stanesti.ir

درباره دامنه بالا به این موارد دقت کنید:

  • قسمت زرد رنگ (demo) را زیر دامنه (subDomain) می‌نامند.
  • بخش سبز رنگ (stanesti) قسمت اصلی دامنه یا همان نام دامنه است.
  • و در آخر قسمت قرمز رنگ (ir) را با عنوان پسوند دامنه می‌شناسیم.

در این مقاله با بخش ساب‌دامین کاری نداریم و مورد بحث ما نیست.

قسمت اصلی یا همان نام دامنه توسط شخص ثبت کننده دامنه مورد بررسی و انتخاب قرار می‌گیرد. این نام می‌تواند بسته به سلیقه و همچنین نوع کسب و کار و سایت صاحب دامنه می‌تواند متفاوت باشد. فقط باید توجه داشت که دامنه‌ای که قبلا توسط شخص دیگری ثبت شده است را نمی‌توان دوباره ثبت کرد. مثلا google.com متعلق به شرکت گوگل است و امکان ثبت آن وجود ندارد.

خُب حالا بریم سراغ پسوند دامنه. پسوند‌های زیاد و متعددی برای دامنه‌ها وجود دارد که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. به عنوان مثال، از معروف‌ترین این پسوند‌ها می‌توان به com. اشاره کرد. علاوه بر com. می‌توان از پسوند‌های org ،.net ،.io ،.info. و… نیز نام برد. علاوه بر این، هر کشور نیز برای خود یک پسوند دامنه اختصاصی دارد و وب سایت‌های آن کشور علاوه بر وارد بالا از این پسوند‌ها نیز می‌توانند استفاده کنند. مثلاً ue. مربوط به کشور آلمان است یا in. برای کشور هند و uk. مختص انگلستان می‌باشد. همچنین برای کشورمان ایران نیز می‌توان از پسوند ir. استفاده کرد.

در ثبت یک دامین به این وارد توجه کنید

اگر شما قصد ثبت یک دامنه را دارید باید توجه داشته باشید که در انتخاب نام دامین از کاراکتر‌هایی مثل فاصله یا زیر خط (_) نمی‌توانید استفاده کنید. کاراکترهای مجاز برای ثبت دامنه عبارت‌اند از: اعداد، خط تیره (-)، حروف انگلیسی؛ توجه داشته باشید که تفاوتی بین حروف بزرگ و کوچک وجود ندارد مثلا شما نمی‌توانید دامنه GOOGLE.COM را ثبت کنید و این درواقع تفاوتی با google.com ندارد.

در ضمن توجه داشته باشید که شما باید دامنه مورد نظر خود را خریداری (اجاره) کنید وگرنه پس از مدتی از مالکیت شما خارج خواهد شد. معمولا دامنه‌ها به صورت سالیانه و با پرداخت مبلغ آن به صورت یکجا تمدید می‌شوند.

در انتخاب نام دامنه خود دقت زیادی داشته باشید. زیرا که به عنوان نام تجاری کسب و کارتان شناخته خواهد شد. دامنه‌ای انتخاب کنید که به راحتی به خاطر سپرده شود.

چطور یک دامنه ثبت کنیم؟

شرکت‌ها و وب سایت‌های بسیاری در اینترنت وجود دارند که می‌توانید دامنه مورد نظر خود را در آن‌ها به ثبت رسانید. اگر قصد راه‌اندازی یک سایت را دارید دقت داشته باشید که علاوه بر دامین، هاستینگ نیز باید خریداری کنید. برخی از سایت‌ها و شرکت‌ها در کنار فروش دامنه، هاست نیز به شما ارائه می‌کنند و می‌توانید دامنه و هاست را باهم خریداری کنید. جهت این کار همین الان عبارت “خرید دامنه” را در گوگل جستجو کنید و دامنه خود را ثبت کنید.

از معروف‌ترین و با سابغه‌ترین شرکت‌های ثبت دامنه و هاست به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

ایران سرور
هاست ایران
مشهد هاست

تفاوت هاست و دامنه در چیست؟

همانطور که می‌دانید هر وب سایتی دارای کلی فایل‌های مربوط به صفحات وب، تصاویر، ویدئوها، موسیقی‌ها و …. می‌باشد. این فایل‌ها در یک حافظه در اینترنت نگهدای می‌شوند. همانطور که شما برای نگهداری فایل‌های خود بر روی کامپیوترتان یک هاست دیسک دارید، هر وب سایت نیز بر روی یک هاست در یک سرور بر روی بستر وب نگهداری می‌شوند.
به عبارت دیگر؛ اگر دامنه را آدرس یک وب سایت در نظر بگیریم تا به وسیله آن به مقصد برسیم، مقصد ما همان هاست این سایت است که محتوای آن سایت را در خود جای داده است.

امیدوارم که این مطلب توانسته باشد آگاهی شما را در رابطه با دامنه و هاست افزایش دهد. اگر هر گونه سوال یا ابهامی دارید، لطفا در قسمت نظرات مطرح نمایید.

موفق باشید 😉

حسین استانستیمشاهده نوشته ها

Avatar for حسین استانستی

من حسین استانستی طراح و توسعه دهنده وب هستم. 22 ساله و ساکن مشهد. در حدود 7 سال است که در زمینه وب و اینترنت فعالیت دارم و مهارت‌ها و تجربیات زیادی کسب کرده‌ام و اکنون به درجه‌ای رسیده‌ام که توانایی دارم هر نوع سایت با هر امکانات و قابلیتی را طراحی و پیاده‌سازی کنم.

دیدگاهی ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *